• BIST 100
    115.140.23
  • USD
    32,57
  • EURO
    34,84
  • GRAM ALTIN
    2468,01
  • ÇEYREK ALTIN
    4060,44
  • BITCOIN
    2097378,31

TALAS BELEDİYESİ’NDEN ÖRNEK TARIM PROJESİ

TALAS BELEDİYESİ’NDEN ÖRNEK TARIM PROJESİ
728 Görüntülenme
14 Ağustos 2020-18:16

AGÜ Başakpınar kampüsündeki 200 dekarlık araziye ekilen nohutların hasadına Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ve İl Tarım Müdür Yardımcısı Mümtaz Hacıpaşaoğlu’nun yanı sıra Talas İlçe Tarım Müdürü Murat Ürker, Talas Belediyesi meclis üyeleri, yetkililer ve çiftçiler katıldı. Burada önce tarlaya girerek nohut yolan sonra da basın mensuplarına açıklamalar yapan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 7-8 yıldır boş duran 200 dekarlık araziden çok güzel sonuçlar aldıklarını ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanımız, tarıma elverişli ekilmeyen boş arazi, toprak kalmasın’ dedi. Biz de bunun üzerine ilçemiz sınırlarındaki 700 dekar boş araziyi değerlendirmek amacıyla harekete geçtik. Muhtarlarımız, çiftçilerimiz, il ve ilçe tarım müdürlüklerimizle birlikte kuru baklagil ekimine karar verdik. Bu doğrultuda çiftçilerimize 13 ton yeşil mercimek, kuru fasulye ve nohut tohumu dağıttık. 500 dekarlık araziyi çiftçilerimiz ekti, biz de uzun yıllardır boş duran AGÜ’ye ait 200 dekarlık bu araziye anıza direkt ekim makinesiyle nohut ektik. Yani burası herhangi bir şekilde sürme işlemi yapılmadan bu makine sayesinde doğrudan ekim yapmış olduk. Oldukça da güzel verim aldık. Çok şükür Allah emeklerimizi boşa çıkarmadı. Koronavirüsü yoklukla değil varlıkla aşıyoruz çok şükür. Burada emeği geçen belediye ve tarım müdürlüğü personeli ile araziyi bize tahsis eden AGÜ yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi.

TARIM MAKİNELERİ, TASARRUF SAĞLADI

Çiftçinin hizmetine sundukları tarım makineleriyle mazot ve gübreden tasarruf sağladıklarını da vurgulayan Başkan Yalçın, “Çiftçilerimiz işlerini yaparken en büyük iki masrafı var. Bunlardan ilki mazot, ikincisi gübredir. Biz burada mazot masrafını azalttık. Anıza direkt ekim makinesiyle tarlayı sürmekle uğraşmadan direkt ekim yapabiliyoruz. Yani mazota sadece dikimdeki kadar para harcıyoruz. İkincisi de gübre. En iyi gübre ahırdan çıkan gübredir. Bunu da bir makineyle işleyip uygun şekilde tarlaya dağıtılmasını sağladık. Hem gübreyi uygun hale getiren kompost makinesini hem de gübreyi tarlaya dağıtan makineyi aldık. Böylece, mazot ve gübre masrafını indirmiş olduk. Bu projenin hem Kayseri hem de Türkiye’ye örnek olacak tarafı budur” diye konuştu.

BAŞKAN YALÇIN’A ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ

Talas İlçe Tarım Müdürü Murat Ürker de Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın’ın desteğini hiçbir zaman esirgemediğine dikkat çekerek, “Başkanımız, anıza direkt ekim makinesi, koyun yıkama makinesi, koyun kırkma makinesi, taş toplama makinesi, kompost gübre karıştırma makinesi ve gübre dağıtım makinesi gibi tarım aletlerini çiftçimizin hizmetine sunarak çok büyük kolaylık sağladı. Kurubaklagil tohumu dağıttı ve bununla da yetinmedi bu araziyi ekerek ürün aldı. Kendisine, tarıma sağladığı katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

“YALÇIN BAŞKAN, HER ZAMAN ÇİFTÇİNİN YANINDA”

Talas Belediyesi Meclis üyesi ve aynı zamanda bölge çiftçilerinden Mustafa Çalıksoy da Başkan Yalçın’ın ilk geldiği günden beri tarımın hizmetinde olduğuna vurgu yaparak, “Bir belediye başkanı olarak tarım ve hayvancılığa inanılmaz katkılar sağlıyor. Pandemi döneminde üretime sağladığı bu katkı da ayrıca çok önemli. Daha bilinçli çiftçilik yapma adına böyle bir proje başlattı. Kendisine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardından biçerdöver tarlaya girerek nohut hasadını gerçekleştirdi. 200 dekarlık araziden yaklaşık 30 ton nohut elde edilmesi bekleniyor.  -GA-(TALAS BELEDİYESİ)

0 Yorum:
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Copyright © 2024 Prasoft