Reklam

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Reklam

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
  • BIST 100
    115.140.23
  • USD
    32,38
  • EURO
    34,94
  • GRAM ALTIN
    2296,70
  • ÇEYREK ALTIN
    3778,33
  • BITCOIN
    2293756,99
Gazete Reklamları

TÜRK BASKETBOLUNUN EFSANESİ

TÜRK BASKETBOLUNUN EFSANESİ
529 Görüntülenme
03 Kasım 2020-12:12

Hayata gözlerini 88 yaşında yuman Yalçın Granit, Türk basketbolunun efsane isimleri arasında yer alıyor.

17 Eylül 1932'de dünyaya gelen Granit, kısa süren aktif basketbol yaşantısında birçok ilke imza atarak adını altın harflerle Türk basketbol tarihine yazdırdı.

Basketbol oynadığı dönemde sadece Türk değil, Avrupa basketboluna da damga vuran Granit, özellikle Darüşşafaka ve Galatasaray'ın basketbol tarihlerinde önemli bir yer tutuyor. 

Darüşşafaka'da eğitim alan Yalçın Granit, bu kurumda basketbol kulübünün kurulmasında öncülük etti. Sarı-kırmızılı camiayla, kulübün kurucu başkanı Ali Sam Yen sayesinde tanışan Granit, Galatasaray'ın basketbolda 1950'li yıllarda elde ettiği "Yenilmez Armada" unvanında takımın önemli ismi oldu. Granit, sadece 25 yaşına kadar oynadığı basketbolda kulüp takımlarındaki başarısını, A Milli Takım'a da yansıttı.

Milli takımla 3 Avrupa Şampiyonası görüp en skorer isim olan Granit, 1952 Helsinki Olmipiyat Oyunları'nda da ay-yıldızlı formayı terletti.

Ali Sami Yen sayesinde Galatasaray'la tanıştı

Yalçın Granit, efsaneleri arasına girdiği Galatasaray'la da ilginç bir şekilde tanıştı.

Darüşşafaka'da eğitimini bitirdikten sonra 17 yaşında Ankara'da Mülkiye'den teklif alan Granit, Galatasaray Kulübünün kurucusu Ali Sami Yen sayesinde İstanbul'da kaldı.

Mülkiye'nin 90 liralık burs teklifini kabul eden Granit, Anadolu Ajansına verdiği röportajda, Galatasaray'da kalma hikayesini şöyle anlatmıştı:

"Turgut Atakol, beyefendiye 'Bu çocuk basketbola meraklı, onun İstanbul'da kalmasını istiyorum. Mülkiye'den 90 lira burs almış, gidiyor.' dedi. Beyefendi bir an durdu ve '100 lira versek İstanbul'da kalır mısın?' diye teklif yaptı. Zaten İstanbul'da kalmayı çok istiyordum ve Galatasaray'da kaldım. Kapıdan çıktık, Turgut ağabeye 'Kim bu beyefendi?' dedim. O da 'Ali Sami Yen' dedi. Mülkiye 90 lira burs vermişti. Beyefendi bana 100 lira verdi ve onun sayesinde Galatasaray'la tanıştım."

Galatasaray'la 5 şampiyonluk

Yalçın Granit, toplam 9 sezon formasını giydiği Galatasaray'la 5 şampiyonluk yaşadı.

1948 ile 1955 yılları arasında "Yenilmez Armada" unvanlı takımla 4 şampiyonluk elde eden Granit, 1 yıllık Fransa deneyimi sonrası 1955-1956 sezonunda da Galatasaray formasını terletti. Granit, o sezon beşinci şampiyonluğunu yaşadı ve 25 yaşında basketbolu bıraktı.

Avrupa'da forma giyen ilk Türk basketbolcu

1952 Helsinki Olmipiyat Oyunları'nda dünya basketboluna kendini gösteren Granit, Fransa'ya giderek Avrupa'ya transfer olan ilk Türk basketbolcu unvanını elde etti.

Fransa basketbolunun bir numaralı ismi kabul edilen ve daha sonra FIBA Başkanlığı da yapacak olan Robert Busnel'in dikkatini çeken Granit, 1955'te Fransa'ya gitti. Fransa'da Racing Club Paris formasını 1 yıl terleten Granit, aynı zamanda Busnel'in asistanlığını da yaparak Fransız gençlerine basketbol öğretti.

Granit, Fransa anılarını şöyle dile getirmişti:

"Robert Busnel, daha basketbol oynamadan beni Fransa'nın her şehrinde dolaştırdı. Benim şut atarken Allah'tan gelen yetenekten dolayı bileğim çok yumuşaktı. Şut atarken elimdeki dört parmak yere bakıyor. Halbuki baş parmağın da yere bakması lazım. Robert Busnel, beni Fransa'nın bütün şehirlerinde gezdirip, elimi gösterdi. Zannettim ki beni iyi bir oyuncuyum diye tanıtıyor. Halbuki şut atarken bileğimin halini, elimin özelliğini göstermek için Fransa'yı gezdirmiş."

Başantrenörlük kariyeri

Erken yaşta aktif basketbolu bırakan Granit, kurucularından olduğu Darüşşafaka'nın yanı sıra Galatasaray, Beyoğluspor, İTÜ ve Eczacıbaşı'nda da başantrenörlük yaptı.

Yalçın Granit, 1959-1960 sezonunda Darüşşafaka'ya ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazandırdı. Granit, 1964'te ise efsanesi olduğu Galatasaray'ın başına geçti. Sarı-kırmızılılarla 1964-1965 ve 1967-1968 sezonlarında çalışan Granit, 1971-1974'te ise Eczacıbaşı'nın başantrenörü oldu. Granit, bir döneme şampiyonluklarla damga vuran İTÜ ve Eczacıbaşı'nın da temellerini atan isim olarak tarihe geçti.

Granit, 1961-1962'de kısa bir süre A Milli Basketbol Takımı'nın da başında yer aldı.

Yalçın Granit, 1984 yılında ise Galatasaray'ın basketbol şubesinde yönetici oldu. Burada yaptığı çalışmalar hızla meyvesini verdi ve sarı-kırmızılılar üst üste 2 yıl şampiyonluğa ulaştı.

Efsane isim daha sonra Türkiye Basketbol Federasyonu ve yine Galatasaray'da yöneticilik görevleri yaptı.

Bir dönem spor yazarlığı da yapan Granit'in hayatı birçok basketbol kitabına da konu olmuştur.

Galatasaray'da basketbolun kapanmasını engelledi

Yalçın Granit, Galatasaray'da başkan Özhan Canaydın döneminde basketbol şubesinin kapanmasını da engelledi.

O dönemi şöyle anlatan Granit, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Özhan Canaydın ile Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, basketbol şubelerini kapatma kararı aldı. Sonra Özhan benimle konuşunca fikrinden vazgeçti. O dönem şube kapanmasın diye büyük sorumluluk aldım. Çektiğim sıkıntıyı bilemezsiniz. Düşünün, maç yayınlarından bile para alamıyorduk."

Forması Ayhan Şahenk Spor Salonu'nda asılı

Darüşşafaka'da basketbolun kurucularından olan Yalçın Granit'in dev forması, Ayhan Şahenk Spor Salonu'nda asılı duruyor.

2014 yılında Darüşşafaka Kulübü, gerçekleştirdiği bir törenle Granit'in 4 numaralı formasını emekliye ayırarak Ayhan Şahenk Spor Salonu'na astı.-NG-(AA)

0 Yorum:
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

Copyright © 2024 Prasoft